Sample menu:

Bra att veta:

Smidigt är att köpa ett Lisboa Card som ger obegränsat åkande med allmänna transportmedel och inträde till 27 stora monument och museer.

Lissabon ligger medeltempen runt 26 grader under sommaren och vintern är medel dagstemperaturen ca 17 grader.

Portugal har 220V. Adapter behövs inte.

Links:

search:

Version:

Erasmus Lissabon v1.0
(May 15, 2010)

Om du hitta någon felaktig info här, skriv gärna till mig!

Vanliga öppettider

Banker har öppet 08.30 – 15.00, månd - fre.
Apotek: mån-fre, 09.00 – 19.00, lördagar 09.00 – 13.00. Vissa har även öppet under natten.
Postkontor: de flesta har öppet 09.00 – 18-00, månd - fred.
Butiker: generellt har butiker öppet 09.00 – 19.00, mån-fre, och till 13.00 på lördagar, men många butiker och varuhus har öppet längre än så. Under december utökar många butiker öppettiderna ytterligare.
Shoppingcenter: Öppnar generellt vid 10 och har öppet till 23-24. Mataffären är stängda på söndagar.
Mat: lunchtid är mellan 12.00 och 15.00, och middagstid 19.00 – 22.00, men många restauranger har öppet under många fler timmar.

Hälsa

Läkarvård är fri för svenska medborgare. Akutmottagningar samt apotek finns även på mindre orter. Det finns alltid något apotek som har jouröppet på helger och kvällar. Se till att ha med det europeiska försäkringskortet som ges ut av försäkringskassan annars gäller inte fri sjukvård.

SOS

112 till brandkår, polis, ambulans. Längs motorvägarna finns orangefärgade SOS-telefoner – tryck på knappen.

Apotek

Skyltas med grönt kors på vit botten. På farmácia i Lissabon gör man enklare diagnoser och föreslår lämplig behandling. Farmaceuterna säljer också vissa mediciner som hos oss skulle vara receptbelagda. Öppet 9-13, 15-19. Adress till kvälls- och nattöppna apotek anslås på dörren.

Vårdcentral: (Centro de Saúde) finns flertal i Lissabon.

Sjukhus: (Hospital) São Francisco de Xavier, Santa Maria, Egas Moniz, São José fler finns men dessa har akutmottagingar. Finns både fler privata och statliga. Sjukhusstandarden skiftar och de har olika specialområden. Ring 112 och hör vilket som passar bäst i ditt fall.
Tag med lexikon, dåligt med engelsktalande personal.

Mobiltelefon

Mobilnätet har god täckning i Lissabonområdet. Man kan ringa från allmänna telefonkiosker med mynt eller kort som kan köpas i tobaksbutiker. Det går förstås också att köpa SIM-kort, bland annat på flygplatserna.