Sample menu:

Bra att veta:

Smidigt är att köpa ett Lisboa Card som ger obegränsat åkande med allmänna transportmedel och inträde till 27 stora monument och museer.

Lissabon ligger medeltempen runt 26 grader under sommaren och vintern är medel dagstemperaturen ca 17 grader.

Portugal har 220V. Adapter behövs inte.

Links:

search:

Version:

Erasmus Lissabon v1.0
(May 15, 2010)

Om du hitta någon felaktig info här, skriv gärna till mig!

Om Portugal

Portugal grundades av en grupp infödda som återerövrade halvön från det arabiska folk som invaderade halvön från Afrika och slutade den romerska perioden på halvön. På denna infödda krigare var D. Afonso Henriques som fick landa som en betalning för sin bravure. Denna mark expanderade och blev Portugal.

Under 1400- och 1500-talet var Portugal en världsmakt och kolonial erövrare. Världsomseglare såsom Vasco da Gama som upptäckte vägen till Indien. I och med jordbävningen och den påföljande tsunami år 1755 där så gott som hela Lissabon ödelades och fick byggas upp från grunden, och krigen med Napoleon hade dess status och välstånd gått förlorat. Portugal vann dock över Napoleon (slaget var i Vimeiro) och Portugal ingick inte i Napoleons rike.

I en revolution 1910 avsattes monarkin och i 1933 came the new republic constitution that gave place to a dictature fram till 25:e april 1974, (dagen firas fortfarande). Efter en vänsterkupp 1974 initierades demokratiska reformer, man tillät forna kolonier frihet.

1986 blev Portugal medlem av EG/EU och man påbörjade avregleringar av olika marknader.

Klimat

Vädret i Portugal är behagligt året runt, sällan för varmt om sommaren då Atlanten hjälper till att hålla temperaturerna på behaglig nivå längs kusten. Kallare och regnigare i norr, varmare och torrare i söder, subtropiskt klimat på Madeira.
"Vintern" som är mellan mitten på november till mars kan det regna men det regnar sällan en hel dag och det blir aldrig så murrigt och grått som i Sverige, ens på de gråa dagarna. Solen står högt på himlen året runt och går inte ner förrän det är kväll ens på vintern. Vinterdepression är inte ett existerande begrepp! Våren kommer i januari/februari och allt börjar blomma och det är otroligt vackert och grönt.
Lissabon ligger medeltempen runt 26 grader under sommaren och vintern är medel dagstemperaturen ca 17 grader. Bada kan man göra mellan maj till oktober.

Helgdagar

1 januari
En dag som infaller olika från år till år är karnevalsdagen i februari.
Skärtorsdagen, långfredagen påskafton, påskdagen, annandag påsk i april.
25 april ”Dia da liberdade” frihetsdagen från diktatorstiden
1 maj arbetarnas dag
10 juni nationaldag
13 juni Lissabons festdag
15 augusti – religiös dag Nossa Senhora
5 oktober – övergångsdagen från monarki till republik
1 november Alla helgons dag
1 december religiös dag
8 december religiös dag Nossa Senhora
25 december juldagen

El & Tele

Portugal har 220V. Adapter behövs inte. Finns ingen nationell standard för barnsäkra elutag.

Landsnummer 00351 (+riktnr utan nolla). Landsnr Sverige 0046 (+ riktnr utan nolla). Nummerupplysning i Lissabon 118, för internationella nr 098. Mottagaren betalar: slå pais directo till det land du vill ringa (står främst i telefonkatalogen, efter inrikes riktnr) så kommer du till telefonist i landet du ringt till.