Sample menu:

Ord

Liten kulinarisk parlör:
Kaffe med mjölk – galão
Espressokaffe- bica
Mjölk- Leite
Grädde- nata,
Vispgrädde- nata para bater (grädde att vispa)
Bröd - pão
Bläckfisk – polvo, choco, lula olika typer finns fler
Dessert - sobremesa
Fiskgryta - caldeirada
Glass - gelado
Grillad - grelhado
Kanin - coelho
Korv - salsicha
Kyckling - frango
Makrill - Carapau
Oliver - azeitonas
Ost – queijo
Potatis - batata
Ris - arroz
Räkor (stora) – gambas
Räkor (små) – camarões
Skinka - fiambre
Smör - manteiga
Svamp - cogumelo
Äpple - maçã
Apelsin - laranja

Olá - Hej
Bom Dia - God dag
Boa tarde - god eftermiddag
Boa noite - god natt/ god kväll
Adeus - Hej då
Obrigada - Tack, säger kvinnor
Obrigado - Tack, säger männen
Faz favor - var så snäll
De nada - varsågod
Fala Ingles? - Pratar du engelska
Fala espanhol? - Pratar du spanska

Se staden:

Spårvagn är det utmärkta sättet att se Lissabons hjärta. Nr 28 tar dig runt Lissabon på trånga kulliga gator. Stundvis snuddar den nästan byggnaderna.
Finns både som turistvariant med guide och den som används som färdmedel 28F. Turistvarianten kostar runt 15 euro, hoppa på vid Praça do Comércio och den som tillhör lokaltrafiken ca 1 euro, kliv på till exempel vid Largo do Camões.
Hoppa gärna av vid Basílica da Estrela som är sval och skön och vacker basilika och parken på andra sidan gatan Jardim da Estrela. En grön oas mitt i stan med fik.
De båda tar dig bland annat upp till Lissabons borg Castelo de São Jorge där du har vacker utsikt över staden.

Tänk på: att det inte går att ta med annat än paraplyvagn ombord.
Ficktjuvsvarning finns i kollektivtrafiken!


Utsiktsplatser

Jesustatyn (Cristo Rei), kopia från den i Brasilien, vakar över Lissabon från andra sidan Tejo. Åk båten från Cais do Sodré och sen ta buss upp till statyn och man behöver inte ens gå upp för att ha en magnifik utsikt över hela staden.

Från slottet Castelo de São Jorge på toppen av staden får man fin utsikt. Och på vägen upp via Alfama finns flertal miradouros, utsiktsplatser.

Santa Justa-hissen är en vacker byggnad i gjutjärn från sekelskiftet. De vackra hisskorgarna med inredning i trä och mässing går i skytteltrafik mellan stadsdelarna Baixa och Chiado, Convente do Carmo). Överst finns ett kafé med strålande utsikt över Baixa och slottet på det motsatta berget.

Kommunikationer


Lisboa Card Smidigt är att köpa ett Lisboa Card som ger obegränsat åkande med allmänna transportmedel och inträde till 27 stora monument och museer. Pris för ett dygn är ca € 13,25/vuxen, € 5,90/barn, tre dygn kostar ca € 27,50/vuxen och € 11,90/barn.

En turistbuss finns där man kan ta sig runt alla sevärdheterna runt staden smidigt. Innefattar Belém. Priset ligger på ca 19 euro/vuxen.

Bil

I Portugal är det högertrafik som gäller. Säkerhetsbältena skall alltid vara fastspända. I tätort får man i regel köra i 50 och på motorväg i 120.
Vägnätet är utbrett och har bra kvalitet. Man betalar tull för att få köra på det. Man tar biljett vid påfart och betalar när man kör av motorvägen. Observera att inte köra i filen markerad med grönt V som är reserverat för abonnenter.
Man får inte köra bil med mer än 0,5 gram/liter i blodet i Portugal. Det är också förbjudet att tala i mobiltelefon medan man kör såvida man inte använder öronsnäcka eller liknande. Portugal har tyvärr höga siffror över olyckor och dödlighet i trafiken – var försiktig. Hyrbil är väldigt onödigt i centrala Lissabon och ger med huvudvärk än nöje. Svårt med parkering och att köra. Ute på motorvägarna är det enklare. Lämna inte värdesaker i bilen, ens på ensligaste stranden.

Barn i bilen

Hyrbilar tar ut hutlösa summor för att hyra bilbarnstolar för barn. Endast de för baby är bakåtvända. Man kan ta med sin egen som specialbagage men tänk på att vikten räknas. Vanligtvis kan även barn ta med 20 kg bagage, se på din biljett där står angiven vikt.

Taxi

Taxibilar använder taxameter när de kör i städerna, men tar betalt per kilometer för körning i glesbygd. Då skall man också betala för förarens väg tillbaka till startplatsen. Taxichaufförerna är kända för att vilja luras och är inte alltid lättmedgörliga så se till att taxametern är på när du börjar din resa och även under resans gång. När man åker från flygplatsen finns en turistdesk där du kan betala taxiresan i förväg. Då betalar man regionsvis.
Det finns särskilda tariffer för kostnad för baggage.
Under kvällar och nätter stiger priset med 20 %.
På priset kan man lägga till 10 % dricks.
Taxi har inga barnstolar att erbjuda!

Tåg

Det finns ett nationellt tågföretag som har IC intercity som är långsammare, och Alfa, expresståget. Det finns möjlighet att köpa turistbiljetter som gäller under flera dagar eller veckor. Biljettpriserna är rimliga.
Barn under 5 år som inte behöver egen sittplats reser gratis, vill man ha sittplats gäller samma som för barn mellan 5-12 år betalar halva priset. Biljetter kan köpas på hemsida eller i biljettlucka på station. Lissabon har flera tågstationer. Oriente och Entrecampos är de som har långfärdståg.
www.cp.pt

Pendeltåg

Från Lissabon utgår pendeltåg som följer kuststräckan till Cascais. De går från Cais do Sodré. Sintralinjen utgår från Rossio.
Biljetter köpes innan påstigning. 10-klipp finns. Pensionärer betalar mindre.

Från flygplatsen

Finns det flygbuss var 20e minut dagligen mellan 7 och 21. Kostar ca € 2,35. Taxi kostar inte mycket, kanske 20 euro till stan. Rusningstrafiken kan göra att resan blir dyrare och längre. Rusning är mellan 8-9.30 / 18-20.

Att ta sig runt i Lissabon


Biljetter

Lättast är att köpa ett Lisboa Card som ger obegränsat åkande med allmänna transportmedel och inträde till 27 stora monument och museer. Pris för ett dygn är ca € 13,25/vuxen, € 5,90/barn, tre dygn kostar ca € 27,50/vuxen och € 11,90/barn.

Biljetter till spårvagnar, bussar och bergbanor köper du av föraren eller i Carris-kioskerna. Men om du köper s k Carris-biljetter i häfte med tio biljetter i någon av kioskerna på Praça da Figueira, Santa Justa-hissen eller Sete Rios får du ca 25% rabatt. Det finns även endagars och sju-dagars biljetter i Carris-kioskerna. Här kan du också få kartor över linjenätet. Rosa Carris-kiosk finns vid Cais do Sodré.

Spårvagn

I Lissabon innersta centrum är det främst spårvagn som gäller. Inte för att det går särskilt snabbt, men du får ju se en hel del under resan också. Linje 28 ger en bra sightseeingtur genom Alfama, Baixa och Bairro Alto. Ut till Belém åker du smidigt med nr 15. Klassiska charmiga vagnar från sekelskiftet blandas med de större och moderna.
Stadsdelen Bairro Alto ligger väsentligt högre än Baixa, men hiss och bergbanor underlättar promenaden.

Buss

Bussnätet är tätt och täcker en betydligt större del av staden än spårvagnar och tunnelbana. Hållplatserna är skyltade ”paragem” och framtill på bussen visar namnet på ändhållplatsen. Kan gå i snigelfart om det råkar vara rusningstrafik, inga speciella bussfiler.

Tunnelbana

Metro är det snabbaste och billigaste sättet att ta sig runt i Lissabon. Trångt under rusningstid, men bra turtäthet. Stationer och tåg patrulleras dygnet runt av tunnelbanepolis, så det är tryggt att åka metro här. Ha ändå koll på väskan speciellt vid av och påstigning. Biljetten måste stämplas före påstigning.

Santa Justa-hissen

Är en vacker byggnad i gjutjärn från sekelskiftet. De vackra hisskorgarna med inredning i trä och mässing går i skytteltrafik mellan stadsdelarna Baixa och Chiado, Convente do Carmo). Överst finns ett kafé med strålande utsikt över Baixa och slottet på det motsatta berget.

Bergbanan Gloria

Går från Avenida da Liberdade upp till kvarteren norr om Chiado.

Stadsdelar

Hjärtat av Lissabon är ganska kompakt men innefattar flera stadsdelar som har olika frestelser att erbjuda. Allt upp till Marques de Pombal förutom Alfama ödelades i jordbävning och tsunami år 1755 och har därefter byggts upp efter en viss struktur. Jag skriver om de viktigaste.

Alfama


Är Lissabons äldsta stadsdel och kännetecknas av smala och krokiga gränder. Efter jordskalvet år 1755 som ödelade hela staden stod dock denna stadsdel stadigt och är därför den äldsta. Det kan man känna när man går på de smala gatorna prydda med färgglad tvätt som böljar i vinden, alla trappor som vittnar om tid innan trafik.
Morerna, arabernas tid som härskare i landet har satt prägel på denna stadsdel som bör besökas.

Fadon den typiska portugisiska musikstilen som du kan läsa mer om nedan föddes i denna stadsdel. Här finns flera miradouros, utsiktsplatser där man ser taken på de vita husen och floden Tejo som bakgrund. Besök detta kvarter och ta dig upp till utsikten från Castelo de São Jorge på toppen av Lissabon.
En annan sevärdhet är de kaklade klostren Igreja de São Vicente de Fora, Afonso de Alburquerques 1500-tals hus. Glöm inte att ta med kameran! I juni firas en speciell fest i detta området som du kan läsa mer om under fester.

Bairro Alto


Är mest känd för sitt pulserande nattliv och hippa butiker som är värda ett besök bara för att se. Hela gatan är nattetid som en fest, barer av alla former och smaker.

Chiado


Är namnet på ett torg och dess omgivning i Lissabons hjärta. Här blandas traditionell shopping med modern. Många byggnader brann ned 1988 men blev återställda i ett 10-årigt byggnadsprojekt. Ett av de äldsta caféerna i Lissabon ”A Brasileira” den brasilanska kvinnan besöktes av de kultiverade, och var ett av favoritcaféerna till poeten Fernando Pessoa som är en väldigt berömd poet. Han finns alltid närvarande även numer i form av en staty. Onödigt dyrt och turistigt café.
Chiado är också en viktig kulturellt område med flera museum, bla Museu Chiado som handlar om Chiados historia, teatrar och Lissabons operahus Teatro Nacional de Sao Carlos. Namnet sägs komma smeknamnet Chiado till poeten António Ribeiro (1520-1591) från Evora som bodde i området. En bronsstaty av poeten finns upprättad på torget.

Baixa


Är ett elegant område i hjärtat av Lissabon. Stadsdelen ligger närmast floden ovanför Placa de Comercio genom den mäktiga portalen och upp längs gågatan Avenida da Liberade, mot Cais do Sodré och Alfama. Här finns många klädaffärer, caféer och gatuförsäljare. Bland de första jordbävningssäkra byggnaderna konstruerades här efter jordbävningen 1755.

Belém


Belém är historisk samling av museum och monument från upptäcktsresornas epok. Detta området är väldigt fullt av turister under högsäsongen. Och det har sina anledningar. Jerónimos kloster som är en fantastisk byggnad, och andra monument och flertalet museum. Några att nämnas är Marinmuseumet som blickar tillbaka på upptäcktsresarnas tid och hästdroske museumet ”Museu Nacional dos Coches” som visar åkdon i prakt.

Den största anledningen att återvända hit om och om igen, är enligt mitt tycke, och många andras, (vilket du kommer att upptäcka när du ser kön) för att prova de utsökta och berömda, rykande varma "Pastéis de Belém" som du köper i caféet med samma namn, ligger på högra sidan av klostret. Det är mördeg fylld med vaniljkräm gjord på grädde och äggula serveras med lite kanel på toppen.
Hit kommer du från centrala Lissabon med spårvagn nr 15, pendeltåg från Cais do Sodré eller buss.

Mosteiro dos Jerónimos i Belém


Manuelinbyggnad 1500-tals kloster arkitekten Manuel 1 byggde klostret 1501 för att fira Vasco da Gamas triumf att han fann vägen till Indien. Finns med på UNESCOs världsarvslista.

Tel. 213620034
www.mosteriojeronimos.pt
10-17 tisdag - söndag oktober-april
10-18 maj-sept.
Pris vuxen 6e, barn 3 euro.


Torre de Belém


Från det här tornet skulle Lissabon försvaras mot inkräktare år 1515. Härifrån kan du njuta av utsikten över floden och se fängelsehålor.

213602034
Tisd-sönd 10-17 okt-april
Tisd-sönd 10-18 maj-september


Padrão dos Descobrimentos


En 52 meter hög monolit som byggdes 1960 för att markera 500-års dagen för Henrik Sjöfararens (Henrique o Navegador) död. Vasco da Gama och Fernão de Magalhães är exempel på andra upptäcktsresande som förevigats i stenen.

Centro Cultural de Belém (CCB)


Ett modernt kulturcentrum med olika evenemang från musik till konst. Här finns även café och någon enstaka butik. www.ccb.pt

Jardim do Ultramar


Tropisk park en botanisk helgedom till Portugals tidigare koloni Macau. 4000 olika arter.

Parque das Nacões


Ligger vid början till den långa bron Vasco da Gama. Byggdes för världsutställningen -98 och är ett berömt område för sin nya och moderna arkitektur. Detta ligger Lissabon längs vattnet vid bron Vasco da Gama. Här finns ett fantastiskt Ocenarium som både barn och vuxna älskar, perfekt utflykt när vädret tryter, undvik helgen om det går. Pris 10.5 euro för vuxen. I området finns även en linbana 5 euro t.o.r. Shoppingcentret här är berömt för sin arkitektur. Här finns också Lissabons Casino. Tåg till Cais do Sodré i Lissabon, byt där till grön tunnelbana mot Alvalade hoppa av Alameda och byt till röd linje mot Oriente som är slutstation och det är dit ni skall.

Museum


Att besöka museum i Portugal är sällan särskilt dyrt. Barn och pensionärer betalar ofta halva priset.

Museu Calouste Gulbenkian

Detta moderna museum, invigt 1969, innehåller en av Europas finaste konstsamlingar. Den spänner över 4000 år och omfattar antika egyptiska statyetter, islamiskt glas, jugendsmycken, fransk inredningskonst, berömda europeiska målningar och mycket annat. Den armeniske konstsamlaren Gulbenkian gjorde sig en gigantisk förmögenhet genom att hjälpa stora internationella oljebolag att förvärva tillgångarna i Irak Petroleum 1928. Under andra världskriget bosatte han sig i det neutrala Portugal och vid sin död 1955 testamenterade han sina tillgångar till landet.
Adress: Avenida de Berna
Spårvagn 24. Öppet jun-sep tis, tor, fre & sön 10-17, ons & lör 14-19.30. okt-maj tis-sön 10-17.
www.gulbenkian.pt

Museu de Artes Decorativas

Detta museum för dekorativ konst innehåller huvudsakligen en privatsamling möbler, textilier, silver och keramik från 1600- och 1700-talen, som skänkts av bankiren Santos Silva 1947. Det inryms i ett vackert palats i fyra våningar. I en angränsande byggnad kan man se konstnärer hålla gamla hantverkstraditioner som bokbinderi, finsnickeri och förgyllning vid liv.
Adress: Largo das Portas do Sol, Alfama.
Spårvagn 12, 28. Öppet ons-mån 10-17.

Museu Nacional de Arte Antiga

Här är Portugals unika nationella konstskatt förvarad i ett palats från 1600-talet. Väldigt vackert museum med europeiska målningar, inredningskonst och möbler från 1300- till 1800-talet samsas här med afrikansk och orientalisk konst, kinesiskt porslin och smyckesamlingar.
Adress: Rua das Janelas Verdes, Bairro Alto.
Buss 27, 40, 49, 70. Öppet ons-sön 10-18, tis 14-18.

Museu do Azulejo

Asulejos är kakelplattor och detta museum visar bl.a. en målning på 30 meter gjord på kakel. Mycket trevligt museum med butik och kafé.
Adress: Rua da Madre de Deus 4
Telf: (+351) 218 100 340
Öppet tisdag 14-18, onsd - sönd 10-18. Biljetter 4 euro vuxen 2 euro barn. Söndagar gratis fram till kl.14.
www.mnazulejo.imc-ip.pt

Museu da Marinha

Marinmuseet är inrymt i en flygel till Jeronimosklostret. Här visas den snabba utveckling av skeppsbyggnadskonsten som var en förutsättning för de framgångsrika upptäcktsfärderna.
Navigationsinstrument och kartor visar hur man uppfattade världen på 1400-talet.
Adress: Praça do Império, Belém.
Spårvagn 15. Öppet tis-sön 10-17.

Zoo


Mitt i Lissabon finns ett zoo, det är väldigt speciellt för man kommer så nära djuren. De har alla möjliga sorters djur och även delfinarium. På deras webbsida hittar du all information du behöver för att ta dig hit. Inträde för vuxen är ca 15 euro. www.zoo.pt

Restauranger Lissabon

(se även Mart & Drick tips på Utflykter)

Mesa de Frades

En av de bästa fadorestaurangerna i Lissabon, lokalen är ett gammalt kapell. Traditionell mat, gott vin och ljuv sångunderhållning.
För att höra fado måste man komma på kvällen. Öppet: 19.00-22.00 Rua dos Remédios 139A i Alfama. Stängt tisdagar och söndagar.

Clube de Fado

I Alfama är ett bra fadohus på Rua S. João da Praça 92/94.

Chapitô

En teaterskola och restaurang. Underbar vy över Lissabons centrum och väldigt god mat i speciell atmosfär. Huvudrätt ungefär 12 euro. Costa do Castelo, n.º 1 / 7
Telefon: (+351) 21 885 55 50
www.chapito.org

Casa de Goa

Indisk mat i lite exklusivare tappning i mysig miljö. Ibland med pianounderhållning.
Calçada do Livramento, 17
Alcântara - Lisboa
Tel : +351 21 393 01 71
www.restaurantecasadegoa.com

Nattliv


Nattlivet i Portugal startar sent barerna går man till vid 12 tiden ungefär sedan vid 2 eller 3 går man vidare till någon klubb för att dansa.

Barer

Bairro Alto är ett barområde i centrala Lissabon. Här finns massor av barer för alla smaker att välja mellan. Du köper en öl eller drink i någon bar, får den i plastglas, och kan sedan gå runt på gatorna och mingla med folk eller gå in i någon annan bar. Det finns många restauranger där också, kan dock inte rekommendera de portugisiska restaurangerna där.

Tänk på!

Nattetid ska man inte gå på folktomma gator pga. rånrisken. Gå där det är folk och upplyst speciellt om du är ensam, eller hellre ta en taxi. Försök att inte ha kontokort med, utan ta kontanter i fickan. Det är relativt låg brottlighet men alla ställen har sina fällor och vet man om dem så är det bättre.

Klubbar

Är koncentrerade till området mellan centrala Lissabon och Belém, på Avenida 24 de Julho och på Docas under bron som heter 25 de Abril och går över floden Tejo som delar av Lissabon.

Club Lux
Skall vara den mest hippa klubben med sin designade inredning, ägd av amerikanska skådespelaren John Malcovich. Dansgolv på nedervåningen och bord på övervåning. Avenida Infante Dom Henrique i Alfama.

Fado


Fado betyder öde och är en portugisisk musikstil. Det började som arbetarklassens bohemiska musikstil under 1800-talet. Musiken blev mer och mer populär och sjungs med stor inlevelse. Musiken är kraftfull ofta sorgsen och texten handlar om kärlek, längtan och saknad. Oftast är sångaren ackompanjerad av gitarrer.
Den som gjorde fadon känd utomlands var Amália Rodrigues som på 20-talet uppträde runt hela världen och det var hon som definierade själva musikstilen. När hon dog 1999 beslutade man om tre dagars landssorg. Som den nationella symbol hon bekom blev hon begraven i National Pantenon tillsammans med flera kungar, poeter, presidenter och andra för landet viktiga personer. Hon är den enda kvinnan hittills som fått begravas här. National Pantenon ligger i Alfama och är öppet för besökare.
Den mest kända fadosångerskan är just nu heter Mariza och turnérar världen runt och har besökt Sverige flera gånger.
I Alfama hittar du de bättre fadohusen, besök "Mesa de Frades" en av de bästa fadorestaurangerna i Lissabon, vacker lokal som är ett gammalt kapell. Traditionell mat, gott vin och bitterljuv sångunderhållning. Rua Remédios 139A i Alfama. Stängt tisdagar och söndagar.

Vill du läsa mer om Fado kan jag tipsa om boken "Musiken som föddes bortom haven" av Tomas Nydahl - Atréa Förlag AB. Med boken föjer CD-skivan "Fado ur arkiven". Boken beskrivs som "En berättelse om den portugisiska fadomusiken och saudadebegreppet."

Lyssna även Stockholm Lisboa Project, en musikgrupp som blanda portugisisk fado och svensk folkmusik.